Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt (ha épp nincs otthon, készülhet csak finomlisztből is)
1 evőkanál só
2,5 dl zsíros (!) tejföl
10 dkg vaj
½ dl tej
1 evőkanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás
A lisztet a sóval egy nagy tálba szitáljuk.
-
Az élesztőt a meleg, cukros tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk.
-
Belekockázzuk a lisztbe a hideg vajat. Alaposan elmorzsoljuk az ujjbegyeinkkel.
-
A vajas liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egyik tojást. Sima tésztát gyúrunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, két órán át huzatmentes, meleg helyen kelesztjük.
-
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, sodrófával 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk, éles késsel vagy pizzavágóval becsíkozzuk a tetejét, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük. 20-30 percig a tepsin is hagyjuk kelni, közben 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
-
Elhabart tojással megkenjük a pogácsák tetejét, 15 perc alatt készre sütjük.
|